RATAFIA CORRIOLS

Activitats
Data: Fins 11/11/2018
Horari: de 10:00 a 19:00 hores
Lloc: Fira de la Ratafia o establiments col·laboradors
Professorat: Membres del projecte
Preu: 10€/unitat

Els principals objectius d’aquesta iniciativa són fer visible la riquesa natural i recuperar fons per continuar les accions contra la MAT.

En el marc de la 36a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners es va presentar la Ratafia Corriols a càrrec de No a la MAT. Atès el gran èxit i la gran demanat i el fet que moltes persones es van quedar sense, hem decidit excepcionalment fer una segona edició. Aquest projecte persegueix un doble objectiu: d’una banda vol fer visible l’acció i el vincle de respecte per l’entorn i, de l’altra, vol contribuir a recollir fons per continuar desenvolupant projectes i accions contra la MAT i a favor d’un nou model energètic.

Aquesta ratafia segueix la recepta de l’Anna Selga, farmacèutica i ratafiaire. S’ha elaborat amb herbes recol·lectades pels camins de Sant Pere Cercada i altres bonics racons de les Guilleries preservats gràcies a la pressió popular. Esdevé així una oda a l’essència d’un magnífic paisatge digne de preservar i estimar.

A tots i totes moltes gràcies per fer-ho possible i a tu per sumar-t’hi!

ON LA POTS TROBAR
Si feu una donació de 10 € a NO A LA MAT us obsequiarem amb una ampolla de Ratafia Corriols, a la 37a Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners els dies 10 i 11 de novembre de 2018. La podeu comprar prèviament omplint el formulari que trobareu al final i recollir-la a partir del dia 10/11/2018 a la parada de No a la MAT de la Festa de la Ratafia o adquirir-la en algun dels punts col·laboradors.

No a la MAT, ni aquí ni enlloc!

L’ESSÈNCIA DEL NOSTRE ENTORN EN UNA RATAFIA
La Ratafia Corriols vol transmetre els nostres valors i l’essència del nostre entorn captant el seu perfil sensorial i presentant-lo a través d’una ratafia. La Ratafia Corriols és propera, ens representa; ha copsat el caràcter de les persones forjat pel paisatge: resilients, constants, valentes, creatives, autogestionàries, pacients i col·laboratives.

Els corriols són camins estrets de bosc. En ells trobem les fites, els senyals compartits que marquen el camí natural a seguir. Aquesta és la imatge escollida per il·lustrar l’etiqueta. Una fita que ens transporta al bosc, als corriols, a l’espai on es dona una relació íntima de respecte i aprenentatge de la persona a la natura. A més a més dels valors necessaris a la muntanya: la solidaritat, el compromís i l’esforç. Una fita és creada de mica en mica per les pedres recol·lectades i mantinguda per la gent que surt a gaudir de la terra.

Vinyoli

DE LES PLANTES DELS CORRIOLS
La Ratafia Corriols és única; està feta amb 50 herbes remeieres i nous verdes collides a mà i curosament seleccionades dels corriols i els boscos més immediats. Sense additius. Macerat tot i xinxollat en garrafes de vidre amb aiguardent destil·lat en un alambí petit de llenya. Una beguda que és tradició pura i hereva del saber ancestral. Així s’aconsegueix aquest color de vellut pairal; en nas un llit d’herbes d’herbolari, floral, i en boca un massatge dolç d’anís, regalèssia i fonoll. Un homenatge a la ratafia “de casa” i al gust tradicional que tant ens agrada.

Ingredients: alfàbrega, bossa de pastor, camamilla, camamilla de Maó, cua de cavall, dauradella, dent de lleó, esbarzer, escabaiosa, espígol, farigola, fonoll, ginebró, herba de Sant Joan, herba del sucre, herba fetgera, lavanda, lligabosc, llimoner, llor, magnòlia, magraner, malva, marduix, marialluïsa, menta, milgrana, milifulla, nepta, nou verda, olivera, orenga, orella d’ós, plantatge ample i estret, poniol, remenderola, romaní, roser silvestre, sajolida, salsa de pastor, sàlvia, saüc, taronger, tarongina, til·la, tomanyí, valeriana i algunes espècies.

UNA RATAFIA EXCLUSIVA PER A UN PÚBLIC COMPROMÈS
La Ratafia Corriols té una edició limitada i numerada de 1000 unitats, és singular i irrepetible; es presenta en una ampolla tipus antiga de farmàcia de 500 ml, amb tap suro natural; amb una etiqueta rústica i la tipografia inspirada en la dels xarops antics.

És una ratafia d’autor, atès que s’ha fet seguint fidelment la recepta de la farmacèutica i mestra ratafiaire Anna Selga i Martí, que també ha participat activament en tot el procés, juntament amb l’experimentat licorista Àngel Portet. Una recepta que l’Anna va obtenir d’un estudi d’etnobotànica de les Guilleries, transmesa de generació en generació, i que ara servirà per protegir els habitants d’aquest territori. També hem comptat amb l’assessorament d’altres experts, com els confrares de la Confraria de la Ratafia, la Judith Ramírez… Al mateix temps aquest projecte es complementa amb el llibre Els Colors de la Ratafia, escrit per la mateixa Anna Selga, del qual se’n presentarà la segona edició, conjuntament amb la Ratafia Corriols en un acte de la 36a Festa de la Ratafia.

« El que m’agrada més de fer ratafia és estar en contacte amb la natura»

Anna Selga i Martí

RATAFIA AMB VALOR AFEGIT
La nostra fita és destinar tota la recol·lecta de donacions a contribuir al desenvolupament de projectes i accions per a un nou model energètic, perquè no volem la MAT ni aquí ni enlloc i volem impulsar iniciatives de consum energètic renovable, distribuït i de proximitat entre privats i també a nivell municipal amb l’etiqueta #mociorenovable.

Al mateix temps ens sumem a fer gran la tradició i la Festa de la Ratafia.

La Ratafia Corriols té el valor de la participació. Un equip de persones que hi ha col·laborat altruistament i han ajudat a fer-la possible. També el suport d’empreses i entitats del territori compromeses en aquest projecte social com: l’Impremta Cantalozella, Licors Portet, La Fonda Gràfica, IAEDEN, la Confraria de la Ratafia, la Fundació Emys…

Més informació a https://ratafiacorriols.wordpress.com/